Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоубийство е вероятната причина за катастрофата край Сливница

С над 150 км/ч се е движил автомобилът, причинил тежката катастрофа, според шофьора на автобуса
Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 15.25 ч.

Тежка катастрофа стана тази сутрин на главен път Е-80, в близост до разклона за Сливница. Шофьор на автомобил се вряза в пътнически автобус на фирма „Юнион Ивкони”, пътуващ от Испания за София с 43-ма пътници. На място загина 55-годишният шофьор на лекия автомобил Румен Палавров. Пред Хоризонт синът му Милен разказа, че той имал психически отклонения, следствие от прекаран инсулт и инфаркт:

Проблеми на психична основа. Няма какво да ви разкажа. От време на време прескача нещо, прещраква и прави. Сега е било крайно! Явно така е решил, защото много пъти ги е правил тези неща, (...) много пъти е изпадал в такива "депресирани ситуации", може би да го нарека. Не знам.

Версията на разследването е за самоубийство. Леко ранени са четирима от пътниците на автобуса, който е изгорял напълно. Всички пътували бяха докарани, малко след 13 часа, на паркинга пред Централна гара и помолени да опишат вещите си, изпепени след сблъсъка. Повечето пасажери са в добро общо състояние, с леки охлузвания, но пребледнели от преживения шок. Голяма част от тях са работници в Испания и Франция и се връщали да видят близките си. Автобусът се е движил по постоянна маршрутна линия свързваща Испания, Франция, Италия и България. Служителите на фирмата превозвач осигуриха шоколад и напитки на пострадалите.

От полицията съобщиха, че вероятно става въпрос за самоубийство. Шефът на областната дирекция на МВР в столицата Николай Николов заяви, че загиналият 55-годишен мъж снощи е подпалил апартамента си в кв. Стрелбище, взел автомобила си и съобщил на съпругата си, че ще сложи край на живота.

Данните ни към момента от съпругата на катастрофиралия са, че той е заявил пред нея, че ще се самоубива с автомобила.

Лекият автомобил се е движил с над 150 км в час, съобщи за Хоризонът шофьорът на автобуса Христо Петров. Той има 8 години опит зад волана и това е му помогнало да реагира правилно и бързо в създалата се ситуация.

Калотина посока София се движехме с автобуса. Над град Сливница автомобил Ситроен се вряза в нас. Умишлено, или не умишлено - не мога да знам, удари се в нас, вследствие на което се запалиха колата и автобусът. Видяхме как се движи Ситроена срещу автобуса, отбихме в дясно и започнахме да намаляме. Той се движеше с много голяма скорост, доста бързичко, не мога да преценя, но над 150 км. може би е бил. Т.е. целта му беше да се удари в нас. Когато се случи, скочихме всички колеги, започнахме да чупим стъклата, тъй като вратите не можеха да се отворят и извадихме всички пътници.

Тримата шофьори ще бъдат наградени, за адекватната си реакция, заяви директорът на транспортната фирма, собственик на автобуса Ивайло Константинов. Той допълни:

Автобусът от искрата по време на самата катастрофа се е запалил първоначално отпред. Шофьорите са били ангажирани с изваждане на пътниците и слава богу са реагирали напълно адекватно съгласно инструкциите, така че нито един от пътниците не е пострадал, всички са изведени от автобуса, но автобусът е изгорял. Хубавото е, че няма жертви. Няма сериозни здравословни проблеми с който и да било от тях.

Момиче, пътувало в автобуса, разказа:

Това, което си спомням е, че автобусът се подпали страшно и бързо и когато разбрах какво се случва, се оказа, че някаква кола се е врязала в нас. Измъкнахме се абсолютно всички, целият автобус излезе за около 15 секунди и 5 минути по-късно целият автобус гореше. Няма човешки жертви, това е най-хубавото, само колата, която се вряза в нас, беше на парчета.

Информационните агенции съобщават за още един инцидент от тази сутрин, при който в Бургас има загинал пешеходец.

По данни на МВР 18 са тежките пътни инцидента през изминалото денонощие в страната. В София леките катастрофи са 100, 3 са тежките пътни инцидента.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна