Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Базитов: Средищни училища да има и в градовете, приемащи ученици от близките селища

Снимка: БГНЕС
Трябва да бъде направено така, че елементът "средищни училища" да обхваща и градовете, които приемат ученици от близките селища, както и селищните образувания, заяви пред "Хоризонт" Коста Базитов – зам.-кмет по образованието на Варна.

В новия закон този елемент „средищни училища” да се разпростре и върху градове, които приемат ученици от близките селища. Има още един проблем за Варна, който също трябва да намери законово разрешение. Става дума за селищни образувания, които не са села, а законът третира само и единствено села, в които няма училища. Варна е обградена със селищни образувания – става дума за "Златни пясъци", става дума за някои селища до кв. "Галата", там живеят много хора, семейства, деца. Ние сме направили всичко възможно тези деца да пътуват, но те не се ползват от привилегията за средищни училища.

Според Базитов целодневното обучение на децата в началния курс подпомага както родителите, така и реализацията на децата. Има три елемента, които трябва да отделим – базата, кадрите и родителите. При базата би трябвало да има един процес на оптимизация, затова защото в държавните училища, това са професионалните гимназии, все повече и повече намаляват учениците. А задачата за целодневна организация на децата от 1 до 4 клас, а дори и до 7 клас, остава, а тя не може да бъде реализирана, ако не се ползва сградният фонд на професионалните училища. Второто е кадрите – това са учителите. За родителите – осигуряване на условия за работа, за да могат те да бъдат спокойни за децата си, когато са в училище. Трябва да активизираме настоятелствата, а в бъдеще и обществените съвети в училищата за едно включване на родителите в активно родителство, малко повече използване на педагогическата практика на учителите, за да могат родителите да бъдат подготвени за помощ на децата си, когато те не са в целодневна форма на организация на учебния процес.
По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна