Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Христо Хинков: Тревожните психични разстройства в България се увеличават

Снимка: Маргарита Благоева

През годините катастрофите и пострадалите при тях растат и вероятно става въпрос за социална болест, която има всички белези на клинична депресия -апатия, безразличие към околните, отказ да се мисли за бъдещето или самоубиствена нагласа, заяви в интервю за "Хоризонт" д-р Христо Хинков - главен експерт от Националния център за обществено здраве и анализи.

Ето какво сподели още д-р Хинков: Нееднократно ние сме алармирали българската общественост за това, че липсва държавна политика за превенция на психичните разстройства. Внасяли сме многократно в Министерството на здравеопазването Национална програма за превенция на психичното здраве, последно това стана през април. Около 20 на сто от българите, които интервюирахме за наше епидемиологично проучване, споделят, че са прекарали психично разстройство и около 12 процента през последната година, това са много високи цифри. Повишени нива на тревожност има у нас, което е в резултат и от стреса.

Интервюто на Даниела Якова с д-р Христо Хинков - главен експерт от Националния център за обществено здраве и анализи, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна