Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов донор дава шанс за живот на трима българи

Снимка: БГНЕС

Последно обновяване: 19:33 ч.

След като вчера 17-годишен младеж стана донор и даде шанс за живот на четирима пациенти, днес мъж в мозъчна смърт стана донор на трима души. Снощи той е бил транспортиран от Сливен във Военномедицинската академия в София. Там екипът на проф. Никола Владов в Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия извършва трансплантация на черния дроб. Предстои да бъдат извършени още две трансплантации на бъбреците.

43-годишният електротехник от община Нова Загора е първият донор от Сливенско, чийто близки са дали съгласие органите му да бъдат трансплантирани. Нашият кореспондент Щилияна Василева се срещна със заместник-координатора на Донорския център в Сливен доктор Николай Иванов, който е взел съгласието на близките за трансплантацията.

Задължително. Без да имаме данни за мозъчна смърт такава процедура въобще не се започва. Инцидент - не е автомобилна катастрофа, битова травма, коментира обстоятелствата, довели до донорската ситуация, доктор Иванов.

На практика с роднините съм говорил само аз, но тук не става въпрос за убеждаване, а човек трябва да има своята убеденост. Тук става въпрос за предложение, че има възможността той да бъде полезен на някого другиго, даже и след като вече е починал, обясни Иванов решението на близките на починалия.

Анестезиоложката доктор Юлия Бянкова, изпратила съпругата след взетото от нея и брата на донора, е потресена от думите й на вратата.

Моята реплика, че сигурно е много трудно да се вземе такова решение в такъв момент - жената отговори, че тя не е изпитала затруднения от гледна точка на това, че съпругът й е бил изключително добър човек. Той би одобрил това нейно решение и той ще подължи да помага на други хора, разказа доктор Бянкова.

Това е втората донорска ситуация за последните два дни. Вчера 17-годишeн донор даде шанс за живот на четирима българи.

По публикацията работи: Мая Данчева;Щилияна Василева - кор. на БНР в Сливен

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна