Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗС иска субсидиите за партиите да не надхвърлят разходите по време на избори

От "Ред, законност и справедливост" предлагат партиите в Народното събрание да не получават по-високи държавни субсидии от предвидените по закон разходи по време на избори.

Лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че още в първия пленарен ден ще внесе предложения за поправки в Закона за политическите партии, като се мотивира с това, че субсидията на ГЕРБ била по-голяма от изискванията в Изборния кодекс:

ГЕРБ разполагат по сметки към момента за 2010 и 2011 година с около 45 милиона лева. Субсидията многократно надвишава заложените в изборното законодателство параметри на финансиране. Вие знаете, че за общини с население до 30 хиляди могат да се изразходят 25 хиляди лева. До 200 хиляди - 250 хиляди, до 500 хиляди жители - 500 хиляди лева и над 500 хиляди жители - до 1 милион лева. Дори максималния размер да изразходва ГЕРБ за всеки град, това е много по-малко отколкото те разполагат към момента.

РЗС смята, че България трябва да свиква референдум за всяко решение, свързано с реформа на Европейския съюз, обяви кандидатът за президент на партията Атанас Семов. Той обвини правителството за липсата на позиция след предложението на Франция и Германия за единно икономическо управление на еврозоната:

Реформата от Лисабон е една козметична реформа. Колкото до това как да изглежда по-ефективното управление на европейските финанси, в частност на еврозоната, лично аз никак не съм убеден, че създаването на повече бюрокрация означава повече ефективност. Напротив, Европейският съюз започна да губи от превръщането си в силен икономически блок в силно бюрократизиран политически съюз.

По публикацията работи: Никола Mиладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна