Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провежда се анкета за свободата на словото

Асоциацията на европейските журналисти в България провежда анкета за свободата на словото сред журналисти за пръв път у нас.  Според резултатите досега най-често се оказва икономически натиск, свързан предимно с реклами, съобщи генералният секретар Кристина Христова:

Ние няма да разкриваме имената. Досега имаме двама-трима, които само са оставили името си. До момента 30 човека са попълнили анкетата, което за една седмица мисля, че е добре. Нашият оптимален вариант е 200 души поне да включим, за да има някаква представителност самото проучване... Дали лично на тях им е бил оказван натиск политически, икономически или друг; по какъв начин оценяват свободата на медиите в България; дали са в столицата или извън столицата.

Медийният експерт Иво Инджов поясни начина на упражняване на икономическия натиск:

В условията на криза рекламните източници на медиите се свиват. И от там държавата чрез нейните министерства, чрез рекламата на еврофондовете и от партийните програми се превръща в един от най-големите рекламодатели. Който иска да получава такава реклама, той трябва да е в добри отношения с правителството. Това е водещо предположение сред колегите медийни експерти. Освен това има икономически натиск върху самите журналисти.

Инджов заяви, че има и политически натиск, който е по-завоалиран:

Не е по линия на някаква цензура, спускана от правителството. То е по линия на обаждания, на много близки връзки между министър-председателя и отделни министри със собственици и главни редактори на вестници. И то това се демонстрира публично.

Резултатите от анкетата ще бъдат оповестени през октомври.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна