Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жил Мерит: Европа продължава да харчи твърде много

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Жил Мерит е генерален секретар на базирания в Брюксел мозъчен тръст "Приятели на Европа". Занимава се с европейска политика от 1978 година насам.

Ще трябва ли реформа на европейските закони и договори, за да се изпълнят идеите на Германия и Франция за общо икономическо правителство в еврозоната?  

Меркел и Саркози предлагат икономическо управление, а не икономическо правителство. Има голяма разлика.  Трябва да се върви стъпка по стъпка. Има нужда първо от силни финансови институции, които да изработят финансова политика. Има нужда и от силна политическа воля. За много страни правилата се оказаха твърде символични.

Саркози и Меркел са френско-германският локомотив на ЕС. Може да има обвинения, че не съгласуват действията си.

  Европа се държи, сящаш нищо не се е случило. Продължава да харчи твърде много. Решението е по-ниски заплати, по-високи данъци, спад на жизненото равнище - все непопулярни мерки.

Ние и американците изобретихме глобализацията, а сега плащаме цената й. Твърде дълго живяхме на кредит благодарение на страни като Китай, които целяха да повишат износа си и ни заемаха евтини пари.

Трябва ли България и Румъния да споделят бремето на кризата с европейските си партньори?

Те не биха могли да имат друг ангажимент, освен морален. В интерес на всички е изравняването на европейските икономики. Тези на България и Румъния също трябва да станат силни.

Цялото интервю на Никола Миладинов с Жил Мерит чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна