Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече първолаци ще прекрачат училищния праг през септември

Снимка: БГНЕС
Първолаците тази година ще са малко повече от миналата година поради демографски причини и заради завърнали се у нас емигранти от чужбина. Това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Миналата година първолаците са били близо 60 хиляди. Тази година се очаква те да са малко повече, но няма още точни данни, заяви министър Игнатов. Предизвикателство пред министерството ще са децата на завърналите се емигранти в страната.

Миналата година по неофициални данни около двеста хиляди души са започнали да се движат към България. Ние трябва да организираме система, която да приеме тези деца, да ги адаптира и те да се влеят в българското образование. Ние имаме готовност и тази година, ако имаме по-големи групи да ги включим.

Министерството на образованието, младежта и науката обсъжда и въпроса за осигуряване на втори комплект учебници за първолаците в училищата, за да се преодолее проблемът с тежките раници, които децата носят. Министър Игнатов заяви:

Естествено е, че след като има целодневна организация на учебния ден на децата, това е напълно нормално да не се носят тези учебници.
По публикацията работи: Виолета Ашикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна