Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Апостолов: До края на месеца регистърът за финансиране на партиите ще бъде готов

Снимка: БГНЕС

Изграждането на регистъра е във финалната фаза. До края на месеца ще завършим с регистъра и в началото на септември ще направим тестването и тогава ще можем да публикуваме и указанията към регистъра за отчитането и подаване на информация. Това каза зам.-председателят на Сметната палата Валери Апостолов в предаването „12+3”. Цената на регистъра е 217 хил. лв. Регистърът ще даде възможност да се направят прозрачни кампаниите, за да може данъкоплатецът да знае участниците в предизборните кампании какво харчат и за какво се предоставят средства и собствени вещи, обясни Апостолов.

В 30 дневен срок след приключване на изборния ден партиите, коалициите и инициативните комитети ще трябва да предоставят на електронен носител отчет за приходите и разходите и за поетите от тях задължения за плащания във връзка с кампаниите. Освен това участниците в изборите ще предоставят и извлечения от банковата си сметка, които да потвърждават приходите и разходите им. След като се предоставят данните Сметната палата има ангажимент да направи одит.
Апостолов беше категоричен, че Сметната палата не е разследващ орган и не може да проследят за купуването на гласове.

Партиите имат ангажимент да изпращат имената на дарителите, видът, целта и азмера на дарението. За всяко дарение над 1000 лева ще трябва да се попълва декларация за произход на средствата и декларация от физическите лица, когато предоставят собственост. Партиите ще трябва задължително да посочват социологическите, рекламните и ПР агенциите, с които работят. Това са ангажиментите на участниците в изборите.

Политологът Георги Манолов беше категоричен, че за първи път у нас се създава такъв регистър. Това е много положителна крачка напред, нещо което ще спомогне до някъде за вкарване на определен ред между партиите и институциите, когато става дума за финансиране по време на изборите, обясни той.

Не смятам, че проблемът с търговията с влияние и корпоративния вот ще се реши изцяло. Много нови форми и начини трескаво се търсят от доста време назад. Политиците ще продължат да търсят и други начини за финансиране, но те ще бъдат полузаконни или така наречените косвени методи за финансиране, каза още Манолов.

Според политолога е необходимо да се създаде специализиран орган, който да наблюдава финансирането на партиите. Това е работа на прокуратурата, но тя се занимава тогава когато има сигнал и съмнения за евентуални престъпни действия. Тук говорим за превантивен контрол, обясни той.

Интервютата със зам.-председателя на Сметната палата Валери Апостолов и политолога Георги Манолов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени