Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимира Янева отрече да си е направила отвод по "Софийски имоти" под натиск

Снимка: БГНЕС

Обновена в 18:51 ч.

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева заяви, че си е направила отвод по едно от делата за злоупотреби в общинското дружество "Софийски имоти" - не под натиск, а съобразявайки се с мотиви на Софийския апелативен съд по казуса.

След като се бях произнесла като съдия-докладчик по делото, бях го прекратила след като бях открила процесуални нарушения, Софийският апелативен съд, с едно определение, което е задължително за изпълнение, каза, че аз съм се произнесла по съществото на спора. Това внася съмнение в моята предубеденост за крайния изход на делото и аз съм длъжна да си направя отвод. Не защото считам, че по някакъв начин има конфликт на интереси или има някаква вътрешна предубеденост заради тези сделки, които станаха медийно известни.

Янева смята, че всички останали съдии, които получат подобно определение от по-висшата инстанция, трябва да действат по абсолютно същия начин.

Янева коментира и процедурата пред Комисията за конфликт на интереси, където има казус, образуван отново по случая "Софийски имоти". Съдията вече е била в тази комисия и е дала своите обяснения по случая. Тя не очаква развой, който да е негативен за нея.

В интервю за "Хоризонт" председателят на тази комисия Филип Златанов каза, че до края на месеца ще има и решение по този казус.

Председателят на Софийски градски съд коментира и образуваното срещу нея и още трима съдии от съда дисциплинарни производства за забавени дела. Янева каза, че според нея трябва да се прави разграничение между натовареността на съдиите от Софийския градски съд и останалите съдии. Тя е написала такова възражение срещу инспектората, очаква дисциплинарното производство спокойно и смята, че може да го използва като повод да се коментира работата и натовареността на магистратите.

Коментарите си Владимира Янева направи след като показа пред журналисти как действа системата за случайно разпределение на делата по отношение на чиято безпристрастност има доста съмнения. Тя обаче е категорична, че Софийският градски съд не може да има избор на съдии, да се прави манипулация с тази система.

Припомняме, че Янева трябваше да гледа едно от делата срещу дружеството, от което през 2002 г. - като пълномощник на баща си, е закупила два имота на преференциални цени.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна