Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотю Младенов: Предстои договарянето на минималните осигурителни прагове за 2012 година

Снимка: Даниела Костадинова
Предстои договарянето на минималните осигурителни прагове за 2012 година,каза пред Хоризонт министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. До средата на септември трябва да се стигне до уточняване на методиката за определяне на размера на минималната работна заплата, допълни той:

До 15 септември се надявам, на базата на преговорите на синдикатите и на работодателите, да се стигне до изчистването на един общ механизъм за определянето на минималната работна заплата, който да го заложим и ние още през следващата година. Това е изключително важно и аз смятам, че както тази година, когато имаше ръст на производителността на труда и това беше повод да се увеличи минималната работна заплата, ако през следващата година има също ръст на производителността на труда, аз не виждам причина защо да не расте и тя.

Основният приоритет оттук нататък ще бъде увеличаването на заетостта, посочи социалният министър. Той допълни, че до 9-ти септември ще е ясно кой ще оглави Националния осигурителен институт.

От КНСБ обявиха, че в следващите дни ще е готов пакетът от искания за увеличаване на доходите. Единственият изход от кризата в сегашната ситуация може да бъде увеличаването на потребителското търсене, допълни вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов:

Увеличеното търсене може да бъде единствено изход. Тук не бива да забравяме и факта, че цените на храните, които в България са основния пълнеж на потребителската кошница, защото не остава много какво друго да се сложи в нея, за последната година се твърди, че са поскъпнали с около 33%. Тоест всичките тези фактори, насложени един върху друг, със сигурност водят до извода, че нещо трябва да се направи в тая посока.

Според председателя на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България Огнян Донев след изборите правителството трябва да изработи критериите и да се премине към преброяване на работодателските организации:
По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна