Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландия няма да иска екстрадирането на Абделбасет ал-Меграхи

Шотландия обяви, че не планира да поиска екстрадирането на обвинения за атентата над Локърби либиец Абделбасет ал-Меграхи

Ние никога не сме имали намерение и не възнамяваме да поискаме екстрадирането на Меграхи. От страна на либийския Преходен национален съвет стана ясно, че според техните собствени закони никога не е съществувало намерение да се съгласяват на подобно нещо, заяви шотландският премиер Алекс Салмънд.

Меграхи беше осъден на доживотен затвор в Шотландия за атентата, но преди две години беше освoбоден и се завърна в Либия, защото се твърдеше, че е болен от рак в последна фаза. Той обаче трябва да се свързва периодично с шотландския съд, а лекарите му трябва постоянно да изпращат доклади за здравословното му състояние. След завземането на Триполи от бунтовниците шотландските власти безуспешно се опитваха да осъществят връзка с мъжа. По-рано тези дни синът на Меграхи заяви в имейл, че той постоянно влиза и излиза от кома и няма нужните лекарства, а телефоните в къщата са прекъснати.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени