Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на Комисията за конфликт на интереси не оневинява Владимира Янева

Снимка: Архив

Парадоксалното в случая е, че няма кой да обжалва подобно решение, тъй като то е благоприятно за Владимира Янева. Това коментира съдебният репортер Силвия Великова в предаването "12+3" във връзка с решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по казуса с Владимира Янева. Чисто хипотетично, ако гражданин подаде сигнал за конфликт на интереси или друга институция подаде такъв сигнал, то тя би била заинтересована да потърси реванш на това решение в съда. Тук обаче всичко стигна до тази Комисия, след като ВСС беше притискан да се произнесе по казуса дали е била в конфликт на интереси по случая "Софийски имоти", обясни Великова.

Така че няма кой да обжалва това решение и в случая то ще влезе в сила, във вида, в който влиза. Това решение не оневинява. Виновен или невинен са категории от наказателното право, така че няма как тук да използваме този термин, каза още Великова.

През 2002 година Владимира Янева като пълномощник на баща си купува два имота от това дружество. 2009-2010 година жребият праща дело за злоупотреби в "Софийски имоти" при нея. Вместо да си направи отвод, тъй като тя е свързана с покупки от това дружество, тя прекратява делото, тъй като намира основания за допуснати процесуални нарушения. След като ВСС дълго се колеба какво да направи, използва едно писмо на Владимира Янева, която поиска да бъде проверена и препрати казуса.

От 1 януари 2009 година влиза в сила Законът за конфликт на интереси, а сделките са от 2002 година. Презумпцията е, че няма как да знаеш през 2002 година, че ще има такъв закон. Янева поема това дело, но поема дело срещу лица от "Софийски имоти", сред които е Тошко Добрев. Комисята за конфликт на интереси припомня, че решението не е еднолично на Добрев, обясни Великова.

Комисията борави и с понятието частен интерес, от които са настъпили облаги. Според комисията при Янева няма частен интерес, тъй като имотите са закупени за баща й. Не се прави пряка връзка между сроковете и темповете, с които тя е насрочвала делата си, и възможната облага, тъй като те смятат, че няма как, щом като имотите са закупени през 2002 година, това да е свързано с тези имоти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна