Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Пехливанов: Столичани плащат най-високия местен данък в България

Снимка: http://npehlivanov.eu/
Според Николай Пехливанов, кандидат на партия "Атака" за кмет на София, за тази година общият бюджет на столицата е в размер на 1,3 млрд. лева. От тях 251 млн. са от републиканския бюджет, 325 млн. са средствата по европейски проекти и програми и 548 млн. лева са приходи от данъци и такси. Проблемът обаче е в цената на всичко това, каза Пехливанов:

Когато разчитаме основно на европейски средства, ние автоматично се обричаме собствените си финанси да ги даваме за самоучастие и по този начин не може общината да инвестира в други дейности. Липсва възможност общината да е гъвкава, за да инвестира и с други съпътстващи дейности.

Общината не съумява да спечели и от наем, нито да напълни бюджета от собствените приходи. Така столичани плащат най-високия местен данък в цялата страна - 173 лева средно на човек:

Основно общината разчита на огромни проходи от местни данъци и в същото време спрямо други градове има най-малките приходи от отдаване под наем на собствено имущество и средни приходи за страната от приватизация. Даже можем да кажем, че спрямо Пазарджик и Сливен имаме само 20 % спрямо техните резултати от приватизация.

София харчи най-много пари от бюджета си за три пера - чистота, градски транспорт и улично осветление. Пробойните обаче са сериозни. Николай Пехливанов заяви, че е необходим незабавен одит на финансовите задължения и с какво са гарантирани те, както и проверка на схемите за изплащането на кредитите:

Хубаво е, че ГЕРБ ще градят България, но нека видим на каква цена и кой ще плаща тази сметка, защото това, което ни очаква, е през 2015 година да започнем погасяване на главниците по тези кредити. Докато в момента общината има ангажимент основно да плаща лихви.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна