Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО: Все още има нужда от военна мисия в Либия

Последно обновяване: 16:50 

Все още има нужда от военната мисия на НАТО в Либия и тя ще продължи докато силите, лоялни на Муамар Кадафи, застрашват цивилните граждани. Това заяви на пресконференция говорителят по военните операции на алианса полковник Ролан Лавоа

От гледна точка на военновъздушния компонент НАТО все още участва в голяма степен в следенето на ситуацията и внимателно се намесва, там където засичаме опасност за населението. Например ракетни системи земя-земя, установки за изстрелване на ракети, противовъздушни оръдия и радари. Тази намеса може да се промени във времето по отношение на броя на въздушните удари, но остава критично важна докато цивилното население не престане да бъде застрашавано от бившия режим.

По думите на Лавоа решението за края на операциите ще бъде взето на основата на анализ на опасността за хората, а не на това дали Муамар Кадафи е заловен, или не. Той посочи, че основният фокус на алианса е насочен в района в близост до град Сирт. По думите му воените са получили информация за разговори между поддръжниците и противниците на Кадафи, които той определи като окуражаващи. Ролан Лавоа заяви още, че НАТО не разполага с информация за съдбата на сина на Кадафи Хамис, който според някои е бил убит в края на миналата седмица. Той подчерта, че либийският лидер все още може да командва и контролира остатъците от армията си, въореки че бяга. Според него силите, лоялни на Кадафи, се оттеглят организирано до следващата най-добра позиция, откъдето могат да продължат действията си.


По публикацията работи: Световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна