Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Австрийската компания "БТ Инвест", свързана с кипърското дружество Ви Ти Би Кепитъл, стана единствен кандидат за покупката на контролния пакет от българския производител на цигари "Булгартабак", пише руският в. Ведомости. Предвижда се тя да бъде приключена до месец, уточнил за вестника български чиновник. Изданието цитира документи на австрийската регистрационна камара, според които, по данни към началото на август, 100 % от БТ Инвест са собственост на кипърската фирма Ви Ти Би Кепитъл с управител Йоханес Пепелник. Според неназован банкер, "проявил интерес към покупката на "Булгартабак", Ви Ти Би била "доведена в тази сделка от новия началник на лондонския офис на "Ви Ти Би кепитъл" Атанас Бостанджиев, българин по произход. Приватизацията на "Булгартабак" бе обявена за пръв път през 2002 г., но нито един от конкурсите не бе доведен докрай, включително заради претенции от страна на руското правителство, припомня "Ведомости". "Булгартабак" е спорен актив, пише Газета.Ру. Официална Москва твърди, че предприятието е било предадено на Съветския съюз в рамките на репарациите след Втората световна война и трябва да принадлежи на Русия. България смята, че правата на Русия като собственик на "Булгартабак" не са юридически доказани, допълва изданието.

Новата мегабанка, която ще се роди от сливането на Алфа банк и Юробанк, ще се казва "Алфа Юробанк" и ще има силно присъствие на Балканите, пише гръцката преса. В България притежаваният от мегабанката пазарен дял ще е 13 %, с кредитни възможности от 5,3 млрд. евро. Гръцките вестници добавят, че след сливането на двете гръцки банки, други две компании, но не от банковия, а от телекомуникационния сектор в Гърция, са потвърдили, че преговарят, за да се обединят.

Проститутките, работещи по улиците на германския град Бон, вече трябва да плащат данъци, теглейки билетчета от специален автомат, съобщава в. Ханделсблат. Жриците на любовта трябва да внасят в касата на градските власти шест евро на нощ. Автоматът за билети, който наподобява паркинг автомат, бе монтиран вчера.

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна