Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли ветото върху промените в Закона за дипломатическата служба

Снимка: Архив

Обновена в:   11:45 ч.

Народното събрание започна заседанието си с преразглеждане на върнатите от президента Георги Първанов промени в Закона за дипломатическата служба. Депутатите отхвърлиха ветото със 129 гласа на депутати от ГЕРБ, "Атака" и "Синята коалиция". "Против" гласуваха 31 депутати от БСП и ДПС.

В края на юли държавният глава наложи вето на промените, които забраняват на агенти от бившата Държавна сигурност да заемат посланически постове или ключови дипломатически позиции и обяви промените за противоконституционни, защото ограничават човешките права на бившите агенти. Като мотиви за връщането на закона за ново обсъждане, президентът посочи, че с промените се монополизират правомощията на министъра на външните работи и се създава възможност за субективни кадрови решения.

Министърът на външните работи Николай Младенов отхвърли твърденията на президента и заяви, че промените модернизират законодателството и дават възможност за кариерно развитие на младите дипломати.

За четирите години управление на социалистическата партия са назначени 222-ма човека във Външното министерство без конкурс и още 100 технически служители. За сравнение, откакто аз съм министър на външните работи съм назначил 10 технически служители и 27 експерти по различни позиции в министерството, от които ние сме имали нужда. Искам тази практика и тази възможност да се затвори веднъж завинаги, като се въведе изискването за конкурсно начало оттук нататък за всички назначения в Министерство на външните работи.

Приетите промени предвиждат дипломатите, които са били агенти на бившата ДС, да бъдат освобождавани от външния министър без предизвестие и да се преназначават на друга длъжност.

По публикацията работи: Лиляна Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна