Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще работи за успешен преход в Либия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Конференцията "Приятели на Либия", която започва в Париж, е важна не само за Либия, но и за цялата международна общност, заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро за Би Би Си по телефона от Париж.

Тя е важна за всички нас, но на първо място за самите либийци, защото на тях им престои да напишат нова глава от историята си. С новите свободи, за които се пребориха, те са готови да изградят свой собствен демократичен модел на обществото. Така че конференцията в Париж е важна за всички нас и затова е толкова голяма и на такова високо ниво, каза Бернар Валеро.

Важно е да изпратим на либийците ясно послание, че ги подкрепяме и да ги изслушаме, за да разберем как си представят своето ново бъдеще, смята Валеро. От друга страна международната общност трябва да продължи да оказва и дори да увеличи подкрепата, която дава на Либия.

Имаме една амбиция - да помогнем на либийците да превърнат процеса на преход в истински успех за тях и страната им, заяви говорителят на френското външно министерство.

Освен с размразяването на либийски активи Европа може да помогне на Либия за отварянето на училищата и университетите в страната, каза още Бернар Валеро.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна