Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либия празнува пристигането на либийски динари от Великобритания

Британският самолет, доставил банкнотите, с ценния си товар
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Либийците ликуват, след като британските военновъздушни сили докараха на летището в Бенгази 40 тона чисто нови либийски банкноти, които да помогнат на новата власт в джамахирията да плати на държавните работници, а на банките да сложат пари в банкоматите.

280-те милиона либийски динари, или около 234 милиона долара или 144 милиона британски лири, са част от сделка, сключена при управлението на полковник Муамар Кадафи с британската компания "Де Ла Рю", която трябваше да напечата нови либийски банкноти. Сделката е за производството на либийски динари на стойност един и половина милиарда долара. Доставянето на новите банкноти беше блокирано през март, когато Кадафи започна да смазва протестите в страната.

Сега Великобритания освобождава банкотите, за да може новата либийска власт да се справи с кризата с недостига на пари в брой в джамахирията.

Управителят на либийската централна банка Гасим Азоз призна, че липсата на пари в брой е била критична, а някои работници с месеци не са получавали заплати. Част от либийци са започнали да се запасяват с валута, защото са загубили доверие в банковата система в страната, допълни Азоз, чакайки полета с банкнотите на летището в Бенгази в сряда вечер.

Изключително важно е за плащането на заплати. Това е най-важното нещо. Хората в освободените градове не са получавали заплати над два месеца, обясни Гасим Азоз.

Рафа Ибрахим, работник на летището в Бенгази, също ликуваше заради пристигането на банкнотите.

Ние сме толкова развълнувани тази вечер. Ние празнуваме и в тази прекрасна вечер получихме нашите прекрасни пари, така че ще им се радваме и всички либийци ще им се радват, каза Рафа Ибрахим.

Голяма част от банкнотите носят лика на Муамар Кадафи, но според Азоз хората няма да се оплакват заради този факт. Междувременно централната банка вече е обявила конкурс за нов дизайн на либийските динари.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна