Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия: Поведението на Алжир към Либия е неясно

Франко Фратини
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Италианският външен министър Франко Фратини приветства решението на Русия да признае Преходния национален съвет за легитимно правителство на Либия. Това заяви той за Би Би Си по телефона от Рим.

Не знам дали зад това решение стоят само причини, свързани с бизнеса. Със сигурност има много договори, които бяха подписани от режима на Кадафи и изпълнението им беше спряно в новото време, каза Фратини.

Италия е получила потвърждение от Преходния национален съвет, че ще спази договорите, сключени с Италия и италиански компании при управлението на полковник Муамар Кадафи. Това означава, че Италия ще продължи да е търговски партньор номер едно на Либия, подчерта Фратини.

Външният министър каза, че се надява Алжир да се присъедини към международната общност в борбата й с хората, които са причинили кръвопролития в страните си, включително Муамар Кадафи.

Мисля, че това е ситуация, която заслужава вниманието ни. Поведението на Алжир все още не е съвсем ясно. Фактът, че предложиха гостоприемство на част от семейството на Кадафи е нещо, което бих казал, че ни притеснява, обясни Франко Фратини.

Алжир обяви по-рано, че е готов да признае Преходния национален съвет в Либия, ако той създаде администрация с представители на всички либийски региони. Алжир, който е съседна на Либия държава, разгневи Преходния национален съвет в събота, когато позволи на една от съпругите на полковник Муамар Кадафи и някои от децата и внуците му да пресекат границата и да потърсят убежище от преследването, на което е обект Кадафи. Това подхрани подозренията, че Алжир може да подкрепи опит на полковника да си върне властта в Либия и да му даде убежище.

По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна