Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: Време е да се концентрираме върху бъдещето на Либия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг заяви, че конференцията за Либия е много важна, защото ще даде възможност на международната общност да се концентрира върху помощта за възстановяването на Либия след конфликта в джамахирията. Конференцията, наречена "Приятели на Либия", започва четвъртък вечерта в Париж.

Тя ще събере и други страни като Русия, която тази сутрин призна Преходния национален съвет като правителство на Либия. Така че да можем да преминем на следващия етап - как да подкрепим в бъдеще една стабилна Либия, вместо да се срещаме за военни операции, каза Уилям Хейг за Би Би Си.

Междувременно Европейският съюз обяви, че е решил да вдигне санкциите спрямо 28 либийски компании, включително пристанища и банки. Целта да бъдат осигурени средства за новото управление в страната и да се помогне на либийската икономика.

Днес ЕС отмени замразяването на активите на 28 либийски юридически лица. Нашата цел е да осигурим ресурси за преходното правителство и либийския народ, за да помогнем на икономиката да функционира отново, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.
По публикацията работи: Би Би Си / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна