Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов ще участва в международна конференция за нова Либия

Снимка: БГНЕС

Около 60 делегации от близо 50 държави участват в международната конференция за нова Либия, която ще започне в Париж под ръководството на френския президент Никола Саркози и британския премиер Дейвид Камерън. Форумът ще обсъди сложната мисия на международната общност да допринесе за успешен преход на страната след падането на режима на Муамар Кадафи.

Министър-председателят Бойко Борисов също ще участва в международната конференция за подкрепа на нова Либия.

Международната конференция, свикана по инициатива на Франция, е посветена на сътрудничеството с Либия в пътя й към демократичен преход след свалянето на режима на Муамър Кадафи. Освен държавни и правителствени ръководители ще участват Генералният секретар на ООН Бан Ки- мун, представители на ЕС, НАТО, Арабската лига, Африканския съюз, Съюза за Средиземно море. Преходният национален съвет на Либия ще бъде представен от председателя си Мустафа Абделджалил и премиера Махмуд Джибрил. Те ще изложат визията си за пътя на превръщане на Либия в демократична и правова държава и ще очертаят най-належащите нужди за възстановяването й. Акцентът ще бъде върху освобождаването на влоговете от десетки милиарди на либийския режим, което вече започнаха Великобритания, Франция и САЩ и за което се очаква нова резолюция на ООН.

На конференцията са поканени и страни, досега непризнали политическия орган на либийските бунтовници.

Форумът трябва да положи основата на международната подкрепа на новите либийски власти за прехода към демокрация и възстановяването на страната и да открои най-належащите й нужди.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна