Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: От Либия зависи колко бързо ще затвори страницата "Кадафи"

Снимка: БГНЕС

В деня, в който се навършват 42 години от идването на власт на Кадафи, в Либия вече няма всенародни тържества, има революционна обстановка и тежка хуманитарна криза. ЕС вече отпусна значителни помощи, откри хуманитарен офис в Триполи и изпрати представители на място. Прогнозите са, че Либия тепърва ще се нуждае от още европейска подкрепа - и хуманитарна, и политическа. В Брюксел обмислят поетапно вдигане на икономическите санкции. В същото време се безпокоят от саморазправа с привържениците на режима и нови кръвопролития.  

За подхода на ЕС, за степента на доверие към преходната власт и обстановката в Либия - по тези въпроси кореспондентът ни в Брюксел Диана Чепишева разговаря с еврокомисар Кристалина Георгиева.   

Положението е сложно. Най-тежките проблеми са свързани с достъпа до вода, с липсата на горива в страна, която седи върху нефт. От складове са изчезнали много амуниции. Колегите ми казват, че виждат деца, които си играят с гранати. Изключително важна е добрата координация на хуманитарните работници. Много се готвихме за деня, в който Триполи ще бъде достъпен. Имахме за тази цел 10 милиона за мисията и екипът беше много бързо на място. Обстановката е сложна, но не безнадежна. Нашите партньори, ООН и самите либийци се стараят да създадат пътя към нормализиране на обстановката.

Опозицията се старае да защитава хуманитарните работници, но все още има боеве. Водата за Триполи идва по тръбопровод, който е разрушен. Все още няма условия за възстановяването му. Не е безопасно.

Либийците са в позиция да кажат: "Кадафи е минало. Ние ще затворим тази страница". Колко бързо ще я затворят и колко кръв ще има по нея не се знае.  Това е на базата на сравнително добре организирана опозиция. Най-голямата ни тревога е, че може да се тръгне към отмъщение. Ако това стане, се връщаме назад. Ще помогнем на тези, които искат да вървят напред. Ще създадем повече възможности на либийците да общуват с външния свят. Ако се тръгне към кръвопролитие, ще застанем по същия начин срещу тези, които не уважават закона, както застанахме срещу Кадафи.

Преходът не е лесна работа. Европа ще гледа много сериозно на това, което ще се случва в Либия през следващите месеци, каза Кристалина Георгиева.

Цялото интервю на Диана Чепишева с еврокомисар Кристалина Георгиева чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна