Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аню Ангелов: Трябва да има консенсус за националната сигурност и отбраната

Снимка: БГНЕС

Имаме съществени противоречия с президента Георги Първанов, но не по отношение на дейността на президента, а по отношение на това каква визия имаме за развитието на въоръжените сили на страната. Това заяви в предаването „Нещо повече” министърът на отбраната Аню Ангелов. Въпросите за националната сигурност и за отбраната на страната трябва да бъдат консенсусни, категоричен е той и добави: До голяма степен това успяваме да го постигнем в рамките на Народното събрание. Доколко това ще бъде факт и след изборите за президент, аз не се наемам да прогнозирам. Считам, че всеки кандидат за президент е хубаво да се запознае по-подробно със състоянието на въоръжените сили и в предизборните дебати да каже кое одобрява и какво не. Това трябва да бъде дебат на принципна основа. Надявам се, че всички кандидати за президент ще погледнат обективно на състоянието на въоръжените сили и това, което се предвижда в стратегическата визия за в бъдеще. Ако обаче отидат на плоскостта на своята партийна принадлежност, не очаквам кой знае какво.

Военният министър е на мнение, че трябва да бъде планиран средногодишен бюджет за отбрана от 1,5% от БВП, за да може да продължи модернизацията в армията: Естествено във време на криза може да бъде по-малък този дял, но в рамките на 10-те години, които ние предвиждаме в нашия инвестиционен план, би трябвало средно годишно да имаме този процент от БВП. На това допускане сме направили нашите разчети по отношение на инвестиционните проекти. Ако се получат затруднения и не бъдат отпускани такива средства, а много по-малко, това означава, че ние ще трябва да преразгледаме нашия план и ще се наложи съкращаване на някои инвестиционни проекти. Той е категоричен обаче, че модернизацията на въоръжените сили е крайно необходима.

Ангелов е умерен оптимист за това, че до края на мандата ще бъде финализирана сделка за нови изтребители. По думите му вероятността да се случи това е около 50% и малко повече. Той подчерта, че има необходимост от нов тип боен самолет поради изтичането на ресурса на МИГ-21.

През 2012 и 2013 г. предстои реорганизация за преструктурирането на бойните осигуряващи и обслужващи подразделения на тактическите нива, посочи още министърът на отбраната. Той изтъкна, че това ще е завършекът на изградената стратегическа визия.

До 15 дни ще е ясен новият директор на "Военни клубове"

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна