Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франко Фратини призова Либия да не повтаря грешките от Ирак

Франко Фратини
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Италианският външен министър Франко Фратини призова международната общност и новата либийска власт да не правят същата "голяма грешка" както в Ирак.

Ако някой е работил за режима, но не е отговорен за нечия смърт, защо да разрушаваме цялата инфраструктура, целия апарат на Либия както направихме в Ирак, правейки голяма грешка, заявил Фратини по време на Форума Амброзети в Чернобио, който събра лидери от политиката и икономиката на бреговете на езерото Комо.

След свалянето от власт на Садам Хюсеин през 2003 г. в Ирак политиката на американския администратор в страната Пол Бремър на освобождаване на всички членове на бившата управляваща партия и разбиването на иракската армия остави хиляди хора на улицата и допринесе за увеличаване редиците на бунтовниците срещу новата власт.

Фратини потвърди увереността си в "тези, които смятам за истинските лидери на нова Либия" - председателят на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил и премиерът на съвета Махмуд Джибрил, който е втори в йерархията. Според италианския министър двамата не може да се смятат за опетнени, защото са напуснали режима на Кадафи "преди известно време".

Фратини призова също международната общност да предложи своята помощ на новото правителство в Либия.

По публикацията работи: Франс прес / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна