Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай отрича да е давал оръжия на режима на Кадафи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Китайски компании не са осигурявали на Либия никакви "военни продукти", заяви външното министерство на Китай, след като се появиха информации, че Пекин е предлагал оръжия на сваления либийски лидер Муамар Кадафи.

Китайски компании не са осигурявали военни продукти на Либия по никакъв директен или индиректен начин, заяви в понеделник Дзян Ю, говорител на китайското външно министерство, в отговор на публикацията на сайта на канадски вестник.

Канадският всекидневник "Глоуб енд мейл" съобщи в неделя, 4 септември, че Пекин е предложил огромни складови наличности с оръжия на Кадафи по време на последните месеци на режима. Провеждани са били тайни преговори за доставянето им през Алжир и Южна Африка. Вестникът се позовава на секретни документи, с които се е сдобил. От документите, публикувани на сайта на вестника, не става ясно дали оръжията са били доставени.

Вестникът посочва, че контролираните от държавата китайски военни компании са били готови, въпреки санкциите на ООН, да продадат оръжия и амуниции на стойност най-малко 200 милиона долара на Кадафи в края на юли. Сътрудници на Кадафи са направили посещение в Пекин в средата на юли, където са се срещнали с представители на корпорациите "Чайна норт индъстрис" ("Норинко"), "Чайна нешънъл пресижън машинъри импорт & експорт" ("КПМИК") и "Чайна зинзинг импорт & експорт". Компаниите предложили за продажба целите си складови наличности и обещали да произведат още оръжия, ако е необходимо, пише вестникът.

По публикацията работи: Франс прес / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна