Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ареста в Берлин са работили 230 служители на полицията

Кметът на Берлин поздрави полицията, която задържа двама мъже, заподозрени в подготовка на терористичен акт.  24-годишният германец от ливански произход и 28-годишен мъж от Ивицата Газа купували материали за организиране на бомбена атака в Берлин.

В акцията по задържането са участвали 230 служители на полицията. При обиска в домовете на задържаните и в ислямския център с джамия "Агахман", са открити химикали, достатъчни за изработването на взривен материал с огромна мощ. Полицията оповести, че фирмите, където двамата поръчали химикалите са информирали органите на реда, защото големите количества и арабското име на поръчителя са им се сторили подозрителни. Единият задържан е бил студент по медицина в Берлин. Представител на профсъюза на германската полиция окачестви днешните арести като доказателство, че опасността от тероризъм в Германия продължава да е висока. Счита се, че броят на потенциалните терористи е повече от 1000.

Eксперти свързват планираната терористична атака с датата 11 септември и с предстоящото посещение на папа Бенедикт 16 в Берлин.

По публикацията работи: Татяна Минчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна