Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Уручев: Решенията за „Белене” и „Южен поток” няма да ни ги вземе Брюксел

Снимка: www.bulgartransgaz.bg

Решенията за „Белене” и „Южен поток” няма да ги вземе Брюксел, ние ще трябва да си ги вземем сами, но те ще трябва да съответстват изцяло на европейската политика и на европейското законодателство в съответната област. Това коментира в предаването „Преди всички” евродепутатът Владимир Уручев относно поисканото от ЕК по-голямо участие в договарянето на големи енергийни проекти от страните-членки с трети държави. Според него по тази идея няма да има много спорове и тя ще стане факт до края на годината. Уручев е категоричен, че това няма да наруши суверенитета на страните по отношение на договарянето на енергийните проекти. Той определи това по-скоро като нов контрол от страна на ЕК. Според него ще надделее тенденцията за малко повече Европа в енергетиката. Евродепутатът смята, че това ще е изгодно за България: Ние сме все пак сред по-малките страни в ЕС и ни е много по-трудно спрямо големите доставчици, които са един единствен доставчик и са с мощ колкото на една държава, да опитваме да спазваме изцяло европейското законодателство или духа на договорите, които се изисква да бъдат спазени.

Владимир Уручев обясни още: От доста време се говори за създаване на единен енергиен пазар в ЕС и се правят стъпки за постигането му, само че дотолкова, доколкото в ЕС основната част от енергийните ресурси се внасят отвън. Съществуването на този пазар няма как да бъде нормално, ако няма и обща единна политика спрямо страните, от които се внася, страните, през които се транзитират тези енергийни ресурси. Нормално е да очакваме да има и една централизация. Няма как да функционира този енергиен пазар, ако страните отделно се договарят с третите страни договори, в които естествено е да се появят монополистични клаузи или клаузи, които не съответстват съвсем на европейското законодателство, отнасящо се до вътрешния енергиен пазар.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев също изказа мнение по темата:

Внимателно разгледах основния документ – Стратегията за сигурност на енергийните доставки и на външните отношения на ЕС. Има някаква неправилна интерпретация. Този документ е приет миналата година от ЕК, а сега е приет от ЕП. В този текст въобще не се говори за отнемане на суверенитета на държавите във воденето на преговори. Точният текст е, че комисията е готова да осигури своята юридическа подкрепа на водещите преговори, което непосредствено засяга вътрешния пазар. Комисията е констатирала, че двустранните преговори не са положително явление в ЕС, защото те не либерализират вътрешно европейския пазар, поради което тя е готова да съдейства, а не да ограничава действията на отделните страни.

Двете интервюта чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна