Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: Десет години след 11 септември САЩ са по-силни

Десет години след атаките от 11 септември Съединените щати са по-силни и американците ще продължат напред, въпреки продължаващите заплахи за тяхната сигурност. Това увери в седмичното си обръщение американсият президент Барак Обама. Той подчерта, че силата на "Ал Кайда" е била отслабена от усилията на САЩ през последното десетилетие.

Благодарение на неуморните усилия на нашите военнослужещи, разузнавачи и на служителите от силите ни за сигурност не бива да има съмнение: днес Америка е по-силна, а "Ал Кайда" върви към поражение. През последните две години и половина бяха елиминирани повече висши водачи на "Ал Кайда" отколкото по което и да е време след 11 септември. Благодарение на забележителния кураж и точността на нашите сили най-накрая въздадохме правосъдие на Осама Бен Ладен., каза президентът Обама.

Барак Обама обърна внимание и на водените от САЩ войни в Афганистан и Ирак.

Те искаха да ни въвлекат в безкрайни войни, като подронят силата ни и увереността ни като нация. Но докато оказваме непрестанен натиск върху "Ал Кайда", ние приключваме войната в Ирак и започваме да връщаме у дома нашите войници от Афганистан. Защото след едно дълго десетилетие на войни е време за изграждане на нацията ни тук, у дома., подчерта Обама.

Той отбеляза, че демократичните движения в арабските държави хвърлят сянка върху наследството на "Ал Кайда".

В неделя Барак Обама ще посети местата, обекти на самоубийствените нападения от 11 септември 2001 г.: Кота Нула в Ню Йорк, сградата на Пентагона и полето в Пенсилвания, където беше свален от пътници на борда му четвъртият похитен от терористи самолет.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна