Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът отбелязва 10 години от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновена: 16: 10 часа

Съединените щати и светът отбелязват трагична годишнина - навършват се 10 години от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон, при които отвлечени от терористи самолети удариха един от символични за Америка сгради - Световният търговски център и Пентагона, а четвъртият похитен самолет се разби в щата Пенсилвания.

В Ню Йорк започна възпоменателната церемония в 8.46 ч. източноамериканско време (15.46 ч. българско време) - точният час, в който отвлечен от терористи самолет се вряза в първата от двете кули близнаци на Световния търговски център.

Президентът на САЩ Барак Обама и неговият предшественик Джордж Буш младши, присъстват на церемонията заедно със своите съпруги. Те стоят мълчаливо край Националния мемориал на жертвите на Кота нула - мястото, където се издигаха кулите близнаци - който ще бъде открит официално днес.

Десет години след атаките от 11 септември, Съединените щати са по-силни и американците ще продължат напред, въпреки продължаващите заплахи за тяхната сигурност, увери в седмичното си обръщение американският президент Барак Обама. Той подчерта, че силата на "Ал Кайда" е била отслабена от усилията на САЩ през последното десетилетие. Обама обърна внимание и на водените от страната му войни в Афганистан и Ирак:

Те искаха да ни въвлекат в безкрайни войни като подронят силата ни и увереността ни като нация, но докато оказваме непрестанен натиск върху "Ал Кайда" ние приключваме войната в Ирак и започваме да връщаме у дома нашите войници от Афганистан, защото след едно дълго десетилетие на войни е време да изграждаме нацията ни тук, у дома.

САЩ се опасяват от ново нападение от страна на терористичната мрежа "Ал Кайда". Президентът на САЩ е поискал от властите да бъдат енергични при проследяването на всички възможни следи и да проявят повишена бдителност преди всички възпоменателни прояви. Обама е добавил, че иска да бъде информиран напълно за развитието на ситуацията във връзка с неотдавнашната заплаха за атентат на американска земя. Според държавния секретар Хилари Клинтън "Ал Кайда" стои зад тази конкретна и достоверна, макар и непотвърдена заплаха.

Междувременно станали известни наскоро записи от ръководството на въздушното движение са съхранили гласа на един от терористите Мохамед Ата:

Никой да не мърда и всичко ще е наред. Ако мръднете ще пострадате и вие и самолета, само стойте мирно.

В час пик, в 8.46 часа и 9.03 часа местно време два самолета се врязват в кулите на Световния търговски център. След като гори в продължение на 102 минути северната кула се срутва под ужасените викове на очевидците в Манхатън. При атентатите загиват близо три хиляди души. Часове по-късно тогавашният президент Джордж Буш се обръща към нацията:

Днес нашите скъпи съграждани и начина ни на живот, нашата свобода попаднаха под атаката на серия предумишлени и смъртоносни терористични актове. Жертвите бяха в самолети или в своите офиси, секретарки, бизнесмени, мъже и жени, военни, федерални работници, майки и бащи, приятели и съседи. Хиляди живота бяха отнети заради тези зловещи терористични актове. Снимките на разбиващите се в кулите самолети, бушуващите пламъци и рушащите се сгради ни изпълниха с ужасна мъка и с тих гняв.

Седмица по късно в обръщение пред американския конгрес Буш обявява война на тероризма, която продължава и до днес. На първи май беше убит лидера й Осама Бен Ладен. Съобщението направи президентът Барак Обама:

Днес мога да съобщя на американците и на света, Съединените щати проведоха операция, която доведе до убийството на Осама Бен Ладен, лидер на "Ал Кайда" и терорист, отговорен за смъртта на хиляди невинни мъже, жени и деца.

Днес на кота нула в Ню Йорк ще бъде открит мемориала за 11 септември, на който са изписани имената на близо трите хиляди жертви, подредени не по азбучен ред, а така, както са били свързани приживе - колеги до колеги, родители до деца, любими до любими. 

Първанов за 11 септември: Трябва да бъдем безкомпромисни към политиката на агресия

Аню Ангелов за 11 септември: В такива случаи е важна координацията на страните в ЕС и НАТО

Британците почитат паметта на загиналите при атентата на Световния търговски център

Нюйоркските пожарникари почетоха паметта на загиналите си колеги на 11 септември 2001г.

Париж отбелязва трагичните събития от 11 септември

Германия се помоли за жертвите от атентатите на 11 септември 2001г.

ИСАФ: "Ал Кайда" остава истинска заплаха

Иран: САЩ използваха атаките от 11 септември като претекст да разпалят войни

 Рим почита паметта на загиналите при атентатите на 11 септември

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна