Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Близнашки: Стратегията на БСП за президентските избори е сбъркана

Снимка: БГНЕС

Ако БСП не класира своя кандидат за президент на втори тур, това ще бъде катастрофа. Знам, че се водят разговори, упражнява се известен натиск да се получи подкрепата на ДПС още на първи тур, защото съществуват опасенията, че може да не стигнем до втори. Това заяви в предаването „12+3” проф. Георги Близнашки от БСП. Според него стратегията на БСП за президентската надпревара е сбъркана изначално и тя няма да даде желания резултат.

Изначално замисълът беше да се търсят варианти за коалиции. Големите партии трудно биха могли да прокарат своя кандидат, но със съдействието на по-малки партии биха могли да направят печелившия вариант. В нашия случай вицепрезидентът има една подчинена роля и не би трябвало да му се отдава такова значение, изказа мнение проф. Близнашки.

Запитан за прогнозата му за избора на кандидат за вицепрезидент на БСП, Близнашки коментира: Предполагам, че ще се търси контрапункт, защото няма съмнение, че Маргарита Попова е изявен професионалист. Вървят различни прогнози, но предполагам, че Мая Манолова ще бъде предложението на нашето ръководство. Той подчерта обаче, че ако той беше кандидатът за президент, никога не би я приел за свой вицепрезидент.

Няма особено значение кой ще е вицепрезидент, освен по чисто политически съображения, когато се търси разширение на подкрепата, т.е. когато се привличат други партии, коментира още Близнашки. Според него това, че БСП не привлича други партии, е най-тъжното: Издигнахме една кандидатура, която сама по себе си трудно може да мобилизира поддръжниците на партията и сега чрез партийна кандидатура ще се опитаме да засилим чисто вътрешнопартийния ефект, т.е. да се търси една допълнителна мобилизация.

Според него недостатъците на кандидатурата на Ивайло Калфин за президент трудно могат да бъдат преодолени със силна вицепрезидентска кандидатура: Президентската институция е еднолична институция, т.е. важен е титулярът. В крайна сметка вицепрезидентът е „резервното колело на автомобила”. Той играе по-активна роля само ако се налага да се замени титуляра.

Близнашки изказа мнение, че Сергей Станишев и Георги Първанов вече би трябвало да минат на заден план: Каквото можаха да направят, го направиха – то не получава особено висока оценка от страна на българския народ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна