Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия иска защита от ООН за Северно Косово

Снимка: www.guardian.co.uk

Сръбският външен министър Вук Йеремич, обяви че цялата дипломатическа мрежа на Сърбия е впрегната, за да се попречи на употребата на сила от страна на властите в Прищина на 16 септември, когато изтича едномесечното споразумение, сложило край на кризата в доминираното от сърби Северно Косово.

Повод за напрежението в края на юли стана акцията на косовските специални части РОСА да овладеят граничните пунктове между Северно Косово и Сърбия.

Едно от действията на Сърбия е в посока ООН и генералния секретар на световната организация, от който искаме да информира Съвета за сигурност, да се предприемат всички необходими мерки, за да не се повтори кризата от края на юли, изтъкна Йеремич.

Междувременно сръбският външен министър посрещна македонския си колега Никола Поповски, които днес бе на еднодневно посещение в Белград.
Двамата обсъдиха отношенията между Скопие и Белград и заявиха, че въпреки откритите въпроси, които съществуват между двете съседни държави, постигнатото от икономиката между Македония и Сърбия трябва да се прехвърли и върху политическите контакти.

По публикацията работи: Николай Кръстев - кор на БНР в Белград

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна