Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати и министри ходатайствали при вицепрезидента

Снимка: БГНЕС

Имало е случаи депутати и министри да са ходатайствали за помолване или получаване на българско гражданство на техни познати. Това каза вицепрезидентът Ангел Марин в предаването "12+3". Моят кабинет включва седем служители. Шест души съм сменил от първоначално назначения екип. Една част от тях поради това, че се подаваха на такива внушения за помилване и българско гражданство, обясни той. Марин обаче не съобщи имената на визираните министри и депутати.

Вицепрезидентът съобщи, че за двата мандата е помилвал 512 души. Положих огромни усилия спрямо хората, които трябва да се упражни тази институция за помилването, да се проявява човечност и справедливост. 8000 преписки са съставени по молби за помилване, от който съм помилвал 512 души. Най-малко са помилвани хората, извършили изнасилване и на чиито престъпленията им са свързани с разпространение на наркотици, обясни той.

Някой иска да му се дадат данни за някой помилван? Нямам право да давам лични данни, каза Марин по повод критиките в непрозрачността на вицепрезидентската институция.

До момента около 70 хиляди души са получили българско гражданство по време на двата мандата. Тук дадоха резултат усилията ми да се спазва редът за получаване на българско гражданство, да се изключат максимално възможностите за злоупотреба, заяви Марин.

Вицепрезидентът коментира и кандидатурите за поста му.
Всеки кандидат за президент и за вицепрезидент има някакви свои достойнства и добри качества и щом съответства на изискванията на Конституцията, е съвсем естествено да бъде номиниран, в това число и направената номинация вчера. Не смятам, че е нещо извънредно или изненадващо, каза Марин във връзка с кандидатурата за вицепрезидент на БСП.

Аз гледам доста умерено и спокойно на изявления и на декларации. Тъй като много се говори за кандидатите за президент и вицепрезидент и много неща се казват, които не подхождат за този висок ранг държавническа длъжност, бих искал да кажа на всички, които участват в изборите, нека да прочетат Конституцията, глава четвърта. Трябва да се знаят не само текстовете, но и духа на Конституцията и всичко да върви в това русло, коментира той.

Имам известно усещане, че атаката срещу длъжността вицепрезидент е от завист. Не само, че се оказа, че е необходима тази длъжност, но и се разгоряха неочаквано силни страсти за номинирането на хора за нея, каза още Марин.

Ангел Марин заяви, че не би се включил в изборите. В условията на популизъм, който се разраства и усилва, за мен няма място в политиката. За да постигна нещо в надпревара с популизма, се налага и аз да използвам популистки приоми. Това не го мога. Вицепрезидентът обясни, че е водил разговори да се кандидатира отново за вицепрезидент, но не е имал предложения от ръководства на партии.

 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна