Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Дамянова: Грамотността на учениците е един от приоритетите ни

Снимка: БГНЕС

Грамотността на учениците и ключовите компетенции са един от приоритетите, по които работим. Това заяви заместник-министърът на образованието Милена Дамянова в предаването "12+3". Тя обясни, че ключовата стъпка при готвения нов Закон за училищното образование е преминаването към централизиран институционален модел, като модел на делегиране на права и отговорности на всички заинтересовани страни-родители, учители, общини. По думите й законът трябва да бъде внесен в Министерския съвет до края на годината. Около 400 души работят върху новата уредба, каза Дамянова.

Квалификацията на учителите безспорно е един от приоритетите на правителството и МОМН. Предстои да стартира проект по програма „Развитие на човешките ресурси” в размер на 75 млн. лв. за квалификация на учителите. Тя ще обхване около 43 хиляди учители до 2013 година, каза още заместник-министърът на образованието.

Милена Дамянова обясни, че министерството подкрепя инициативата на Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" за по-леки чанти на учениците. Тази инициатива включва различни мерки. Събирането на старите учебници, които са с изтекъл срок на ползване, е само една от тези мерки. В различните училища в страната се въведоха и други дейности като освобождаване на шкафчета, на други места монтираха шкафчета в класните стаи. Още дори от миналата година в някои области са започнали да съхраняват учебниците и пособията. Това е целта на цялата кампания, детето да не е натоварено. Не трябва да забравяме, че трябва да се внимава каква раница се избира на детето, каза Дамянова.

Зам.-министър Дамянова заяви, че занималните в училищата са безплатни. Където се изисква такса, е неправомерно. Занималнята е безплатна, но талонът за храна се заплаща, обясни тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна