Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима души са обвинени за атентата в сградата на ООН в Абуджа

Първите два етажа на сградата на ООН бяха унищожени при атентата
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Четирима души, заподозрени за членове на радикална ислямистка секта, са обвинени за организиране на бомбения атентат в сградата на Организацията на обединените нации (ООН) в нигерийската столица Абуджа. Ако бъдат признати за виновни, те ще бъдат осъдени на смърт.

Четиримата са част от общо 19 души, които бяха изправени пред съд в Абуджа в петък. Всички те са обвинени за изпълнение на различни нападения като членове на сектата Боко Харам. Тя е ислямистка група, която се смята, че носи отговорност за на практика ежедневните престрелки и бомбени атентати в североизточната част на Нигерия. Името на групата е на местния език хауза и се превежда като "Западното образование е забранено".

Към момента ООН е потвърдила, че 23 души са загинали от нападението през август. Над 100 души са били ранени.

Вие Салису Мохамед, Муса Мукаилу, Данзуми Харуна и Абдусалами Адаму от щата Кано сте заговорничили помежду си и сте изпратили атентатор-самоубиец (с автомобил "Хонда"), натоварен с експлозиви, който насилствено влезе в сградата на ООН в Абуджа и детонира експлозивите, посочиха прокурори в сградата на съда в Абуджа.

Обвиняемите нямаха предоарии, защото съдът реши, че случаят в извън компетенциите му и го прехвърли на Федералния върховен съд, който ще проведе заседание по него на 3 ноември.

Населението на Нигерия е над 140 милиона души, около половината от които са мюсюлмани - предимно на север, а останалите са християни - основно в южната част на страната. Боко Харам иска ислямските закони на шариата да бъдат широко прилагани в страната, но няма подкрепата на мнозинството от нигерийските мюсюлмани.

По публикацията работи: Ройтерс / Мария Петрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна