Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна, защото са верни решения

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Смените, които прави руският президент Путин, не са добри новини за Украйна, защото са верни решения за това, което той иска да постигне.

Това каза пред БНР експертът по сигурност Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

Според него е била очаквана смяната на военния министър Сергей Шойгу:

"Още от времето на скандалите с Пригожин беше ясно, че управлението на финансите, доставките и логистиката в армията не са добри. Това изигра важна роля в спирането на руското нашествие в Украйна. Дошло е време това да бъде коригирано". 

По думите на Шаламанов поставянето на цивилен министър на отбраната - икономист, който не идва от службите и от армията - "дава по-голяма свобода на военното ръководство на ген. Валерий Герасимов и повишава неговата отговорност":

"Това не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения за това, което иска да постигне Владимир Путин".

Велизар Шаламанов обясни, че ген. Герасимов е идеолог на хибридните войни и информационно-психологическите специални операции (ИПСО):

"Това, че той получава възможност за действие, е неслучайно развитие. То позволява точно такъв тип кампания, която да всява страх и несигурност в Украйна - със заплаха към Харков и към Киев, но и в Запада. ... Това е и сигнал, заедно с обявените учения с тактически ядрени оръжия, че новите технологични системи, които ще постъпят от Запада, не могат да решат въпроса със смазващото числено превъзходство на руската армия и трябва да се търсят още по-иновативни и изненадващи решения, ако искаме Украйна да се справи с поставената цел - пълен суверенитет на своите територии".

"Трябва да преодолеем своите страхове от това Русия да използва численото си превъзходство, да използва тактическо ядрено оръжие или да блокира политическите решения, свързани с членството на Украйна в НАТО или пряка военна помощ при изключителна ситуация в Украйна. Ако ние не преодолеем тези блокове (блокирания) в мисленето си, преимуществото ще е в ръцете на Путин", подчерта експертът по сигурност. 

Във връзка с посещението на украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба в Сърбия, Шаламанов изказа мнение, че "едно по-директно ангажиране на Белград за подкрепа на Русия би било страхотен удар не само за Украйна, но и за България":

"Все някой трябва да каже на президента Александър Вучич, че, ако продължава да работи с Русия срещу Украйна, срещу Европа, срещу НАТО, на него ще му бъде много трудно да бъде част от Европа".  

Интервюто на Диана Янкулова с Велизар Шаламанов в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна