Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан: Общественото здраве е подложено на риск в преследването на печалба

Компаниите от хранително-преработвателната промишленост подлагат на риск общественото здраве в преследването на печалба, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на конференция, посветена на неинфекциозните заболявания, които отнемат живота на десетки милиони хора годишно:

Особено призовавам корпорациите, които печелят от продажбата на преработени храни на деца, да действат с изключителна почтеност. Имам предвид не само производителите на храни, но също така и медиите, и маркетинговите и рекламните компании, които играят централна роля в тези начинания. Онези, които печелят от продажбата на алкохол, трябва да свършат своята работа и да насърчават за умереност в консумацията на алкохол. Всички ние можем да работим, за да сложим край на тютюнопушенето, думи на Бан Ки-мун.

Неинфекциозните болести като различните форми на рак, сърдечно-съдовите заболявания, хроничните заболявания на дихателните органи и диабета, са причина за смъртта на 36 милиона от общо 57 милиона починали в света годишно. Според Световната здравна организация броят на смъртните случаи, причинени от тези болести ще се увеличи със 17 процента през следващото десетилетие.
По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна