Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестинският въпрос доминира сесията на ООН

Общото събрание на ООН по време на речта на американския президент Барак Обама
Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Ню Йорк започна 66-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН), която ще бъде доминирана от темата за пълноправното членство на Палестина в организацията.

В реч при откриването на заседанието Бан Ки-мун призова за нови международни усилия, за да се преодолее "безизходното положение" в Близкия изток, възникнало след прекратяването на преките преговори между палестинци и израелци.

В Близкия изток трябва да прекратим безизходното положение. Преди дълго време се договорихме, че палестинците заслужават държава, Израел има нужда от сигурност, и двете страни искат мир. Обещаваме да положим непримирими усилия, за да помогнем за постигането на мир чрез договаряне на споразумение, между двете страни, каза Бан Ки-мун пред събралите се в Ню Йорк световни лидери, включително американския президент Барак Обама и палестинския президент Махмуд Абас.

В речта си генералният секретар каза също, че светът трябва да се заеме с петте основни приоритети за човечеството - устойчивото развитие, предотвратяването на военните конфликти, климатичните промени, социалните програми и глобалната икономика.

Американският президент Барак Обама обаче заяви, че само преки преговори между палестинци и израелци могат да доведат до мир между тях.

Убеден съм, че няма пряк път за край на конфликт, който продължава десетилетия. Постигането на мир е труден процес. Мирът няма да дойде чрез изявления и резолюции в ООН. Ако беше толкова лесно, досега да сме го постигнали. В крайна сметка израелците и палестинците са тези, котио трябва да живеят заедно. В крайна сметка те трябва да постигнат споразумение по въпросите, които ги разделят - за границите, сигурността, бежанците и Йерусалим, каза американският президент.

Обама предупреди Иран и Северна Корея, че ще бъдат изправени пред все по-голяма изолация, ако не приведат ядрените си програми съгласно правилата на международното право. Двете страни трябва да бъдат подложени на още по-голям натиск, за да го направят, смята президентът на САЩ. Той призова и за санкции на режима на президента Башар Асад в Сирия, като каза, че няма извинение за мъченията и убийствата на хора от собственото им правителство.

Бразилия иска палестинците да имат "пълноправно представителство" в Организацията на обединените нации, обяви бразилският президент Дилма Русеф пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. В момента Бразилия е един от непостоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.

Само свободна и суверенна Палестина ще бъде в състояния да отговори на легитимните искания на Израел за мир, сигурност в рамките на границите й и политическа стабилност в региона, каза Русеф.

Президентът на палестинците Махмуд Абас се зарече да иска пълноправно членство в ООН в петък, 23 септември, след речта си пред Общото събрание. Израел е против подобен ход, а САЩ, които са постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, вече заявиха, че ще наложат вето на молбата за членство. Израел и САЩ настояват, че създаването на палестинска държава трябва да бъде постигнато чрез преки преговори между палестинците и израелците, а не чрез де факто признаване от страна на ООН.

По публикацията работи: Световните агенции / Мария Петрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна