Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов: За наш срам петте концерта за пиано на Владигеров не са издавани в България на компактдиск

Людмил Ангелов прави нови записи на клавирните концерти на Панчо Владигеров в БНР
Снимка: личен архив

Панчо Владигеров е несъмнено най-изпълняваният и най-ценен български класик на световната музикална сцена. Въпреки това у нас няма съвременни издания на модерни звуконосители на неговото творчество. Затова БНР инициира проект, подкрепен от Министерството на културата преди няколко години, да бъдат записани и издадени на компактдискове концертите за цигулка със солист проф.Минчо Минчев и петте концерта за пиано с известния пианист Людмил Ангелов.

Промените в състава на Министерството на културата обаче се оказа нечаквана пречка за проекта - потвърдената подкрепа от министър Стефан Данаилов е оттеглена с идването на министър Вежди Рашидов и издаването на концертите се бави поради липса на финансиране.

По думите на Людмил Ангелов вече четири от концертите са готови, а петият предстои да бъде записан през април 2012 г. Как пианистът е работил по този проект с национално значение и какво очаква в бъдеще време можете да чуете в разговора на Татяна Иванова и Веселин Димитров с Людмил Ангелов в празничното предаване на програма "Хоризонт" за Деня на независимостта на България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна