Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: Катуница е продължение на езика на омразата

Снимка: Архив

Да бъде изселено семейството на Кирил Рашков от Катуница, това е основното искане на инициативния комитет от селото. В репортаж на Кремена Данева, един от членовете на комитета Димитър Здравков обясни още, че местните хора настояват и за проверка на доходите на фамилията Рашкови, която по думите му разполага с "несметни богатства".

Катуница е продължение на езика на омразата, заяви в предаването "Неделя 150" депутатът от БСП и бивш министър на вътрешните работи Михаил Миков. Да се разчита само на полицията в такива случаи е несериозно. Нужен е много сериозен разговор на високо равнище между управляващи и опозиция. По думите на Миков проблем е езикът на омразата, който се превръща в етнически отношения и изкарва стотици хора на улицата.

В предаването "Неделя 150" заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев определи действията на полицията като съобразени със случая. Единствената цел на полицията бе да не се допусне нараняване на гражданите или на служители на МВР. Георгиев заяви, че тепърва ще се установява дали инцидентът с момчето е нарочен или случаен. Димитър Георгиев призова случаят да не се политизира. Нека да не се търси спекулация в тази посока, защото полицията задържа виновния за инцидента.

По темата Шенген Георгиев попита защо нещо с определени правила го свързваме с организираната престъпност и корупцията. Вие знаете, че организирана престъпност и корупция има във всички държави от ЕС. В докладите никъде няма записано, че Граничната полиция е застрашена от корупция, обясни Георгиев. Българската гранична полиция е направена по германски модел. Не че нямат доверие в нас, напротив. Доверието, което градим с Холандия, е от години, бюрото СИРЕНЕ е изградено със съдействието на холандското правителство. То е финансирало това бюро, заяви още заместник-министърът на МВР Димитър Георгиев.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна