Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландската прокуратура поиска помощ от ПНС

Шотландската прокуратура се е свързала с временните либийски власти, за да поиска помощ за събирането на информация, която би могла да доведе до повдигане на обвинения срещу други лица за атентата над Локърби през 1988 г. Говорител на прокуратурата каза днес, че тя е поискала от Преходния национален съвет (ПНС) да представи по-конкретно документи и показания на свидетели, които може да помогнат на водените разследвания.

Осъденият за атентата либиец Абдел Басет ал Меграхи беше освободен по хуманни съображения през 2009 г. Според шотландската прокуратура обаче съдът е приел, че той не е действал сам. Освен Меграхи обвиняем по делото през 2000 г. беше и Ал Амин Халифа Фхимах, от когото бяха свалени обвиненията в масово убийство.

Миналия месец Фхимах каза, че сваленият либийски лидер Муамар Кадафи би трябвало да бъде съден по подозрения, че е наредил извършването на атентата. През март председателят на ПНС Мустафа Абдул Джалил заяви, че има доказателства, че Кадафи е замесен в атентата, при който загинаха 270 души.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна