Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП проверява Кирил Рашков и роднините му

Доходите на Цар Киро трябвало да се проверят още миналата година, но данъчните в Пловдив не предприели действия
Снимка: БГНЕС

Събитията в Катуница ускориха процесите. С днешна дата вече са възложени ревизии на Кирил Рашков, на неговата съпруга и на всичките му роднини – общо 13 физически лица, и на 6 юридически лица, включително партията на Рашков. Ще направим максимално бързо проверка и ревизия на тези лица. Това заяви в предаването „Нещо повече” директорът на НАП Красимир Стефанов.

Миналата седмица аз, главният прокурор и нашите екипи имахме среща, т.нар. координационен съвет на национално ниво, на който обсъждаме най-различни теми. Миналата седмица обсъждахме един списък от 30 лица, знакови за прехода, които демонстрират висок стандарт, скъпо струващо имущество, а същевременно не декларират никакви доходи или декларират минимални такива. Тъй като борбата с тези лица не е само приоритет и в компетенциите на НАП, търсихме методика, по която съвместно да проверяваме тези лица така, че да им противодействаме до крайна съдебна фаза. Сред тези лица е и т.нар. Цар Киро и цялата негова фамилия. Съвпадение е, че съвпаднаха тези трагични инциденти с хода на проверката.

По думите на Стефанов в проверката на НАП и прокуратурата, започнала преди година, на лица, които притежават имущество над 500 000 лв., е попаднал Кирил Рашков и неговата съпруга. За съжаление, по една или друга причина, в териториалната дирекция в Пловдив не са предприели каквито и да е действия. С днешна дата съм възложил проверка и дисциплинарно процедура срещу отговорните лица, подчерта шефът на НАП. Той изрази надежда тези бездействия да не са в резултат на корупция. Ако се докаже умишлено поведение, без значение дали е породено от корупция, от нехайство или от незнание, срещу тези служители ще бъдат приложени най-строгите мерки – уволнение, категоричен бе още Красимир Стефанов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени