Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Няма напрежение при организирането на изборите в чужбина

Снимка: БГНЕС

Нямаме данни за напрежение при организирането на изборите в чужбина, заяви в предаването „Нещо повече” говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Той подчерта, че подаваните заявления за гласуване в чужбина задължително трябва да бъдат саморъчно подписани.

Освен в електронна форма, законът е предвидил възможността да бъдат изпратени лично до посолството или консулството или да бъдат изпратени по пощата. След като законът изисква едно заявление да бъде саморъчно подписано, то не може да бъде изпратено в онази форма, чрез която ние си контактуваме – чрез електронните пощи. Затова ЦИК прие, че трябва да бъде изготвено подписано саморъчно заявление и чак тогава то да бъде сканирано, обясни Троянов.

Повод за обяснението на ЦИК стана сигнал на Красимир Гаджоков, който живее и работи в Канада. Според него има възможност бюрокрацията да задуши крехкото желание на нашите сънародници да гласуват: Това е един проблем, който възникна за пръв път тази година заради изключителните ограничения, които наложи ЦИК в гласуването, при положение, че няма основание за това в закона. В закона е записано, че гражданите в чужбина могат да подават и по електронен път заявления за гласуване, а ЦИК наложи техническо ограничение, което ще лиши много хора да изпратят заявление.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна