Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистите Юлияна Методиева и Кремена Будинова: Държавата се провали

Снимка: БГНЕС

Според Юлияна Методиева, главен редактор на сп. "Обектив", издание на БХК, и Кремена Будинова, автор и водещ на предаването "Светът на ромите" в БНТ, погромите и протестите през последните дни показват, че държавата се е провалила. Случилото се в Катуница има корен, много стар и много ясен и той е социален, каза пред " Хоризонт" Юлияна Методиева. Чашата е преляла в Катуница, в Пловдив, в София от изключително наглото поведение на Кирил Рашев, чиято демонстрация на богастство смазва психически и душевно хората и около него, и в страната. Това богатство, под чадъра на различните правителства, е агресивно и унижаващо всичко наоколоУбийството обаче отключи гнева. Държавата се провали, провали се и МВР, каза Методиева.

Журналистката Кремена Будинова заяви, че сме  свидетели на терор и унижение спрямо ромите. Такива "Кировци" има много из страната, но няма здрава държавна ръка, която да се справи със ситуацията. Ромите не спят, не си пускат децата на училище, аз се срамувам като българка. Зад ромите няма държава. 

В звуковите файлове можете да чуете интервютата с Юлияна Методиева и Кремена Будинова, равносметката в София след снощните протести, направена от  прокурор Николай Кокинов и репортаж от  Катуница на Виолета Ашикова, в който ромите от селото коментират случилото се.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна