Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисният център за работа с деца в Балван стана на пет години

Министър Тотю Младенов на посещение в село Балван
Снимка: БГНЕС
 

Кризисният център за работа с деца жертви на трафик в Балван, Великотърновско отбелязва пет години от създаването си с кръгла маса, на която ще бъде обсъден опитът на кризисните центрове в страната, предизвикателствата и бъдещето на този тип центрове. Центърът в Балван е единственият, в който се настаняват момичета, жертви на насилие и трафик. За пет години през него са минали 78 момичета, а в момента в него са настанени 7 момичета от цялата страна.

Мариела Тодорова, управител на Центъра, сподели в ефира на „Хоризонт до обед” основните грижи на работещите с деца, преживели подобни житейски сътресения. Работата с всяко дете изисква индивидуален подход. Освен това все повече се налага идеята, че децата трябва да бъдат настанявани в центрове в други населени места, а не там, където са преживели насилието, за да успеят по-лесно да преодолеят травмата. Момичетата, жертви на насилие и трафик, са много чувствителни, и се нуждаят от спокойствие и грижи.

Към темата се включи и Камелия Димитрова от Центъра за изследване на демокрацията. От близо половин година центърът работи върху проект за реинтеграция на деца жертви на трафик. Според Димитрова съществен проблем, който рядко привлича общественото внимание, е фактът, че често деца от кризисни центрове изчезват и съществуват съмнения, че отново стават жертва на трафик. Проектът има за цел да търси информация именно за такива случаи.

Чуйте интервютата с Мариела Тодорова и Камелия Димитрова в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна