Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найденов иска Турция да участва по-активно в диалога за рибните ресурси в Черно море

Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов покани капитан Христо Спасов, чиито риболовен кораб е задръжан в Румъния от 6 месеца, да присъства на срещата в Брюксел на 14 октомври. Тя е посветена на управлението на рибните ресурси в Черно море и на общата политика по рибарство в Европейския съюз

Капитанът заяви, че ще замине за Брюксел, за да попита дали Европейската комисия ще го защити защото делото вече е внесено в румънския съд:

Ние нямаме никакви нарушения. Европейската комисия също го потвърди, но румънците не се съобразяват с това. Предоставихме им тези документи на Еврокомисията, но те не се съобразиха и повдигнаха делото.

Министър Найденов посочи, че на срещата ще настоява Турция да бъде привлечена по-активно в диалога за управление на рибните ресурси в Черно море, защото не може България и Румъния да спазват законите, а на Турция да бъде разрешено всичко.

Ще настояваме Европейската комисия да се намеси по-решително по отношение привличането на Турция в този диалог. Защото не може да се иска от България и Румъния да спазват абсолютно всички норми, да спазваме квотите, да имаме помежду си проблеми България и Румъния, а в същото време Турция, необезпокоявана да прави този улов и то в много, много по-големи количества отколкото останалите.

Министър Найденов каза още, че българите трябва да бъдат спокойни защото у нас няма листериоза и няма внос на пъпеши от САЩ.

Информацията е на Даниела Стойнова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна