Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и ромски младежи раздават карамфили и есета, посветени на толерантността

Снимка: БГНЕС

На моста на влюбените в София български и ромски младежи раздават на минувачите карамфили и детски есета, посветени на темата за толерантността.
В десет селища в страната ученици, учители, студенти и граждани се включиха в инициативата "Имам една мечта - да учим и живеем заедно". Проявите се организират от великотърновския Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и не са свързани със събитията в село Катуница.

Идеята е в един ден да се отбележи приноса на ромската култура за развитието на българската, каза Марияна Банчева. Тя добави, че националната мрежа за децата също подкрепя кампанията, защото те трябва да растат в сигурна среда днес.

Когато се създава среда на омраза, на насилие, на страх ние не можем да не реагираме. Искаме да кажем, че всички ние носим отговорност затова какви послания отправяме към децата.

Теодора Крумова от Център "Амалипе" разказа:

Ние искаме да покажем какво е бъдещето на България и с какво допринасят всички хора - българи, роми, турци. Четири общностни центъра в страната са организирали изложба с предмети от населението, което е в даденото място; неща от бита, културата - нещо, с което всеки един се гордее. Паралелно с това всеки един от посетителите ще може да запише своята мечта и надяваме се, това да даде визията на бъдещето за България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени