Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивица Дачич: Косово нито ще бъде изцяло албанско, нито сръбско

Снимка: БГНЕС

Ставащото през последните дни в Северно Косово още веднъж показа на световната общност, че Балканите и за напред ще продължат да бъдат генератор на нестабилност. Сърбия не признава и никога няма да признае независимостта на Косово. Проблемът "Косово" със сигурност ще се окаже сериозно препятствие по пътя на Белград към ЕС и затова не е учудващо, че високопоставени сръбски политици активират, според тях, единствено възможното решение за подялба или разграничаване на Косово. Ето какво каза вътрешният министър на Сърбия Ивица Дачич:

Обективно реалността е такава- мирно решение за Косово е възможно само ако се направи корекция на административната линия или граница. Това е реалността, която съществува на терена. Всеки опит да се нападне Северно Косово може да доведе до масово изселване на сърбите от този район и до започване на конфликти и войни, така че това за мен е една погрешна алтернатива на онова, което аз предлагам и говоря.

Сръбският вицепремиер Дачич е категоричен, че Косово не може да бъде нито албанско, нито сръбско, но идеята за разграничаването му е нещо, над което трябва сериозно да се замислят всички:

Все повече губим време и се отваря място за нови конфликти вместо да се решават проблемите. Белград и Прищина желаят да наложат свое решение за Косово, което в този момент не е реално да се случи. Косово нито ще бъде изцяло албанско, нито сръбско.

След последната вълна от насилие и напрежение в Северно Косово Сърбия се оттегли от преговорите с Прищина, което накара ЕС да осъди този ход на Белград. Макар и Белград да не признава, че се намира в задънена улица по отношение на европейската си интеграция, именно заради Косово, за Брюксел, под чието покровителство и посредничество се водят преговорите между Белград и Прищина, те остават много важни. От изхода им зависи дали Сърбия ще продължи напред към европейската си интеграция. Ето как вижда преговорите между Белград и Прищина председателят на сръбския парламент Славица Джукич Деянович:

Според мен това е процес, който ще продължи дълго. Ще бъде деликатен и тежък. Той трябва да доведе обаче и до резултати, които да подобрят живота на хората. Напълно осъзнаваме, че в диалога ще има застъпвания, застои, спадове, защото става въпрос за диалог от исторически характер за гражданите, които живеят в този район.

Най-смелите говорят за поставяне на линия на разграничение. Ясно е, че Сърбия никога няма да приеме независимо Косово, както е ясно и това, че от Сърбия никой не го иска. Ако говорим за линията на разграничаване, то тогава може да изпреварим евентуално големи прекъсвания в процеса на решаване на този въпрос.

Цялата кореспонденция чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна