Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ „Подкрепа” ще иска проверка как се разходват парите, които държавата дава на църквата

Снимка: Архив
Инспекцията по труда е направила проверка на трудовите и осигурителните правоотношения в Българската православна църква. Президентът на синдиката Константин Тренчев нарече резултатите от проверката "потресаващи":

Проверка е направена на около 10% от местата, където трябва да се направи. Резултатите не се огласяват. Ние ги знаем, разбира се. Те са потресаващи. Аз ще настоявам тези резултати да се оповестят, за да видите състояние в една вековна институция до какво дередже ги е докарал прехода.

Тренчев съобщи, че са предприети стъпки за проверка на управителните тела на различните вероизповедания у нас за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност:

Срещахме се с Евтим Костадинов и така нататък и колкото и да е странно получихме, не бих казал подкрепа, единомислие от един митрополит - пловдивския Николай, който каза, че трябва да се извадят досиетата.

КТ „Подкрепа” ще поиска от Сметната палата да провери как се изразходват парите, които държавата отделя за Българската православна църква:

Вчера имах разговор с г-н Дянков, използвах срещата за транспорта и ще поискаме проверка как са изразходвани субсидиите, които държавата отделя, колкото и скромни да са те ежегодно, за различните деноминации. Естествено на първо място е Българската православна църква, защото по наше дълбоко убеждение одити не са превени от години. Искаме да видим какво е ставало с тия парички, те са и вашите пари. Как са изразходвани, какво е направено за тях.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна