Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонски и сръбски роми заливат Европа

Снимка: БГНЕС
Хиляди роми от балкански страни като Сърбия и Македония от повече от година масово напускат родината, след като ЕС реши да премахне визите за тях. Проблемът е, че тази общност, която е в тежко социално положение, се възползва от вратичките в административната система и европейското законодателство. Така ромите заливат властите в Германия, Белгия и Холандия с молби за получаване на статут на бежанци, каквито всъщност не са. Това кара някои политици в Брюксел да се питат дали не е било грешка облекчаването на визовия режим за някои държави.

В предаването "Събота 150" Александра Стигълмайер – старши анализатор в неправителствената организация „Инициатива за Европейска стабилност”, коментира:

Миналата година имаше 17 800 молби за убежище на хора от Сърбия и 7 500 от Македония. Въпреки че тази година броят им малко намаля, тази тенденция продължава. Броят на търсещите убежище от Босна, Албания и Черна гора не се е повишил, така че става дума най-вече за Сърбия и Македония. Те имат пълното право да кандидатстват за убежище – това не е незаконно. Факт е обаче, че тези хора идват от бедните слоеве на населението, те са от малцинствата, най-вече роми или етнически албанци. Общото за тях е, че всички са много много бедни.

Стигълмайер обаче обясни, че за да получиш статут на бежанец в ЕС, трябва да си получавал заплаха за личната сигурност, което в случая не е така.

Тези хора сега просто могат да се качат на автобуса. Те се надяват да получат убежище, за да легализират престоя си. В много случаи обаче целта е просто да прекарат няколко месеца в по-добра среда. Тези крайно бедни хора от Балканите често живеят без покрив над главата си и без отопление през зимата, не могат да си позволят да отидат на лекар, нямат добра храна за децата си – за тях няколко месеца в западноевропейски център за настаняване на бежанци е добро решение.

Македонските и сръбските роми се насочват най-често към Германия, Белгия и Швеция.

Сега се обсъжда връщането на визовия режим. Но това би означавало 60 млн. граждани да страдат заради група хора, които търсят статут на бежанци, без той да им е необходим. Едно от краткосрочните решения за съкращаване на процедурата е ЕС да признае балканските страни за безопасни, което е възможно според европейското законодателство за даване на убежище. След като тези държави и без това вече нямат визов режим, може да се приеме, че техните граждани не са застрашени, което ще съкрати сроковете за оценка и отказ на техните молби. Така ще се прекрати злоупотребата с молбите за убежище.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна